Spaceplan background
Spaceplan envelope

Cityplant - növények az irodában  

| HOME | HIREK | CITYPLANT
2024-04-30 Written by: Bakonyi Gyöngyi Spaceplan | Cityplant - növények az irodában   | europadesign, cityplant, munkakörnyezet, well minősítés, természet, zöldlevegő program, stresszoldás,wellbeing

Zöld kollégáink – növények az irodában                


A CityPlant az irodákba telepített növényekkel – zöld kollégákkal – teszi egészségesebbé a munkahelyi környezetet. A zöld növényekkel mottójuk szerint „Életet viszünk az irodákba”, fizikailag és mentálisan is javítva a munkatársak közérzetét.

Pentz Balázs 1992-ben alapította meg a kezdetben kertépítéssel foglalkozó céget, amely az akkoriban épülő irodaházak terjedésével kezdett el növények telepítésével és gondozásával foglalkozni az irodai terekben.


friesland munka

A Friesland Campina váci úti irodája, dolgozói asztalok növénydekorációval



Hogy alakult ki ez az új piac a növények bérlésére és szakszerű ápolására a munkaterekben?

A 90-es évek elejéig az állami cégek irodáiban otthonról behozott növényeket ápolgattak. A multinacionális cégek és az SSC szolgáltatóközpontok magukkal hozták Amerikából, Japánból a trendeket, és megjelent az igény a zöld szigetek kiépítésére a fém-üveg-beton irodaházakban. Elsőként a Datanet részéről érkezett megbízás, hogy helyezzünk ki növényeket a belső irodai terekbe. A szolgáltatásunknak csak egy része a növénybérlés, nagyobb részt tesz ki az ápolás, gondozás, és a csere, ha a növény túlnövi a helyet, vagy tönkremegy. Jelenleg több mint 200 cégnél gondoskodunk heti szinten a „zöld kolllégákról”, hiszen csak az egészséges növények tudják betölteni küldetésüket és segíteni az emberek mentális és fizikai jóllétének javításában. Budapesten a 17. kerületben van egy csarnokunk, ahol neveljük a növényeket.


Milyen előnyei vannak „zöld kollégáink” jelenlétének az irodákban?

Hiába alakult át a környezetünk az évszázadok, évezredek alatt, az esőerdőből jöttünk, az embereknek hiányzik a természet. Főleg télen, amikor nincs a fákon levél, akkor az épített környezetben, a zárt, élettelen irodai terekben előjönnek a szindrómák, az ember rosszul érzi magát, alacsony a páratartalom, így gyakrabban megfázik, és belélegzi a ragasztókban, festékekben lévő méreganyagot.

A munkatársak jó közérzetét segítő Well minősítésben is előírás a megfelelő páratartalom és levegőminőség a munkakörnyezetben.


Bár az irodákban a gépészet cseréli a levegőt, növényeink párologtatása révén elősegítjük az optimális légkör kialakulását, ezáltal elkerülhetjük a zárt légkondicionált térben előforduló száraz levegő okozta különböző légúti betegségeket. Ráadásul a zöld falunkban eleve bele van építve a párásító berendezés – egy finn startup fejlesztése -, a benne lévő növényekkel együtt mintegy 30-40 százalékkal megnöveli a levegő páratartalmát. A 150-200 cm magas térelválasztó falaink pedig felfogják a tüsszentés által levegőbe jutó vírusokat.


magas szek

A Friesland Campina irodája a CityZen irodaházban, térelválasztó növénydekoráció


A megfelelő páratartalom mellett mit foglal még magába a CityPlant Zöldlevegő programja?

A CityPlant Zöldlevegő program részeként a növénydekoráció során olyan dísznövényeket telepítünk az irodákba, melyek a NASA kutatásai szerint mérgeket - diklór-benzol, etil-benzol, trimetil-benzol, formaldehid, triklór-etilén, xilol, szén-dioxid - szűrnek ki a levegőből. A formaldehidet többek között kötőanyagként használják a bútorgyártás során a farost és rétegelt lemezek készítésénél. Több vegyi anyag gyakran előfordul lakkokban, ragasztókban, padlószőnyegben, tintában, szigetelésekben, cigarettafüstben.

Dr.B.C.Wolverton a NASA tudósa a (levegő javítása növényekkel) jelentésében 19 növényről számol be, ami mérgező anyagokat szűr ki az iroda levegőjéből. Igazi eredményt persze akkor érnék el, ha visszamennénk a természetbe. A tisztább levegő érdekében az irodai növényzet megköti a port és a mobil növényfalakkal a zajok is tompíthatók.


A pozitív fizikai előnyök mellett milyen lelki hatásai vannak a növényeknek az emberi szervezetre?

A növények stresszoldó hatásait kihasználva nagymértékben javítjuk az irodai dolgozók közérzetét. A növények zöld színe harmóniát sugároz, jó hatással van a lelki egyensúlyra.

Az élő növényekkel elszeparált csendesebb munkakörnyezetben jobban érezzük magunkat, produktívabbak, nyugodtabbak vagyunk. Rengeteg kísérletet végeztek ebben a témmában, többek között börtönökbe vittek be növényeket és figyelték a rabok mentális fejlődést.


fotel fries

A Friesland Campina váci úti irodája, kollaborációs tér növényi zöldfallal


Mérhető is a növények teljesítménynövelő hatása?

Ausztriában egy kutatás során kiszámolták, hogy a növények hogyan járultak hozzá a munkahelyi hiányzások számának a csökkentéséhez. A páratartalom növelésével a hőfokot is le lehet venni így a „zöld kollégák” az energiamegtakarításban is szerepet játszanak.


Milyen növényeket telepítenek leggyakrabban az irodákba?

Minden esetben a funkcióhoz, a belsőépítészeti és bútortervhez, a fényviszonyokhoz igazítjuk a növényeket. A terebélyesebb növényeket, pálmákat inkább a közösségi terekbe javasoljuk, az anyósnyelv, az Epipremnum, a Zamioculcas, a Philodendront és a Dracaena alkalmasak a munkahelyek közé térelválasztásra. Amikor tehetem, járom az esőerdőket, dzsungeleket, arra törekszem, hogy saját élőhelyükön ismerjem meg a növényeket, hogy hasonló körülményeket teremtsünk nekik az irodákban is. Például egy esőerdő alján élő kúszónövényt nem teszünk ki tűző napsütésnek, de azt is figyeljük, hogy milyen talajszerkezetet kíván és hogy mennyi a növény nedvesség igénye. Az afrikai növények, így például a szanszeviéria szárazságtűrő, nem szükséges hetente megöntözni és jól bírja a tűzőnapos ablak melletti területeket is.

A hibrid munkavégzés miatt egyre népszerűbb közösségi terekben kreatívabb és látványosabb megoldásokat tudunk alkotni, és ápolni is könnyebb a növényeket, mint a munkahelyek között. A fiatal generációnak egyre fontosabb a munkahelyi környezet minősége, motiválja őket a design, a belső berendezés, a növények. A munkatársak jól létét, kényelmét képviselő Well minősítésnek és követelményeinek el kell jutnia a munkavállalókhoz, olyan brandként kell kezelni, amely előnyös a munkaerő toborzási és megtartási szempontból. Nagyobb multinacionális cégeknél is egyre népszerűbb a növények gondozása, teraszokon nevelnek paradicsomot, fűszernövényeket. A zöld környezettel foglalkozás mentális kikapcsolódást is jelent.


Milyen eszközökkel népszerűsítik a növények szeretetét, jelenlétét a munkahelyeken?

Az tervezzük, hogy minden általunk telepített növény kap egy QR kódot az irodában, amelyen bemutatkozik, hogy én vagyok a bambuszpálma - Chamaedorea elegans – Mexikóból és Guatemalából jöttem. Az természetes, hogy az emberek ismerik a kollégáikat, de a növények is élőlények, akikkel egy légtérben létezünk, hozzájárulnak fizikai és mentális egészségünkhöz, teljesítményünkhöz, ezért őket is be kell mutatni.


ai

Képzeletbeli kollaborációs sziget a jövő irodájában

Spaceplan envelope

ÁRAJÁNLAT

Az alábbi elérhetõségek bármelyikén kérheti Kollégáink segítségét már a döntési folyamat legelsõ fázisában, legyen szó iroda- vagy területfelmérésrõl, szakvélemény készítésrõl, berendezési tervezésrõl, szaktanácsadásról, vagy látványtervek készítésérõl, vizualizálásról.

Telefon
+36 1 274-0001
Email
arajanlat@spaceplan.hu